Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 30. maja, je bila na gradu Podsreda otvoritev razstave Šopek za Špelco Čopič – likovna ustvarjalnost otrok iz OŠ in vrtca Pišece. V kulturnem programu, ki sta ga povezovala Ožbej Matijevc in Anja Germovšek, so se predstavili mladi pevci (mentor Dejan Jerončič), folkloristi (mentorica Karmen Levak) in lutkarji (mentorici Tanja Culetto in Sanja Štefanič). Hkrati smo si ogledali tudi čudovit film o miru, ki so ga pripravili trije sedmošolci (mentorica Katja Kobe).

In kdo je sploh bila Špelca Čopič?

Njena starša sta bila učitelja v Pišecah in sta stanovala v stari šoli, ki stoji še danes. Tam se jima je leta 1922 rodila Jelisava, ki so ji rekli kar Špelca. Tri leta kasneje je dobila bratca Milana; ta je postal prvi jedrski fizik na Slovenskem. Ona pa ne, njo je nadvse zanimala likovna umetnost in je šla študirat umetnostno zgodovino v Ljubljano, nato pa še za tri leta na ugledni Inštitut za umetnost in arheologijo v Parizu. Postala je doktorica znanosti, nekaj let je bila kustosinja v Narodni galeriji v Ljubljani, nato pa več desetletij profesorica na ljubljanski likovni akademiji. Bila je med najbolj spoštovanimi umetnostnimi zgodovinarji v Jugoslaviji. Nekoč so jo povabili na šolo v Pišece in je pripovedovala, kako živahen otrok je bila. Enkrat so jo morali gasilci reševati, ker je iz radovednosti kukala skozi vaško ograjo in se v njej zagozdila, da ni mogla ne naprej ne nazaj. Kljub temu je raziskovalno žilico gojila vse življenje, do svoje smrti februarja 2014.

In kakšen pomen ima v naslovu razstave šopek? In zdaj še o šopku, ki ni le šopek rožic, malo pa tudi je. Tako smo poimenovali skupek vseh svojih razstavljenih del in med njimi boste našli tudi cvetlice. Narisane, naslikane, natisnjene. V mnogih likovnih tehnikah smo se preizkušali, tudi v prostorskem oblikovanju in kiparjenju, pa v grafiki in v sodobnih tehnologijah.

Po govoru in pohvalah gospe ravnateljice Nuške Ogorevc smo se sprehodili po podstrešju gradu in občudovali naše umetnine. Res smo lahko ponosni na vse naše izdelke. Zahvala pa tudi našim učiteljem – mentorjem (Tanja Plevnik, Sanja Dornik, Sanja Štefanič, Karmen Levak, Sandra Žnidarič), ki nas dnevno spodbujajo k ustvarjanju.

Fotografije so posneli novinarji Urban, Nace, Ožbej in Niko.

Dostopnost